E-mail: info@kollias.eu

Ψαρότοποι Κρήτης : Ελαφονήσι

kollias5 Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι περισσότεροι από μας σκεφτόμαστε ήδη τις διακοπές. Ατομικά ή με παρέες ανοίγουμε χάρτες και καταστρώνουμε τα σχέδια μας. Σκοπός να βρεθούμε όσο πιο μακριά γίνεται από την καθημερινότητα και σίγουρα ένας από τους καλύτερους προορισμούς είναι η Κρήτη. Το νησί με τα 1050 χλμ ακτογραμμής αποτελεί ένα τεράστιο ψαρότοπο, ιδανικό για τον αρχάριο αλλά και τον έμπειρο ψαροκυνηγό. Μια πρόταση που συνδυάζει αρκετά χαρακτηριστικά των κρητικών βυθών και ποικιλία σε θηράματα είναι το Ελαφονήσι.
Το νησί ,των 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκεται στο νότιο–δυτικό άκρο της Κρήτης και είναι γνωστό για τις όμορφες παραλίες με την κόκκινη και άσπρη ψιλή άμμο και τα αβαθή νερά του. Το νησί είναι επίσης γνωστό για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Δεκάδες γυναικόπαιδα και κρήτες μαχητές σφαγιάστηκαν όταν προσπάθησαν να βρούν καταφύγιο πίσω από τα βράχια του νησιού από τους Τούρκους. Σήμερα ένα μνημείο στέκει για να θυμίζει την τραγωδία που συντελέστηκε σ’αυτό τον τόπο.
Το Ελαφονήσι απέχει οδικώς περίπου 80 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Μετά από μιάμιση ώρα οδήγηση μέσα από γραφικά χωριουδάκια, καταπράσινα βουνά και χαράδρες φτάνουμε στη Χρυσοσκαλίτισα. Άλλα πέντε χιλιόμετρα και το Λιβυκό Πέλαγος είναι στα πόδια μας. Αντικρίζοντας το νησί από ψηλά η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη. Το τοπίο και η μορφολογία του βυθού σε προδιαθέτουν για αξέχαστες εμπειρίες. Σκέφτεσαι τη στιγμή που θα βάλεις το κεφάλι σου μέσα στο νερό…
Νότια του νησιού ο βυθός είναι αβαθής, βραχώδεις με εναλλαγές με κομμάτια άμμου. Η περιοχή εκτείνεται αρκετά μέσα με βάθη που δεν ξεπερνούν τα 7-8 μέτρα. Εδώ συναντάμε σαργούς, χειλούδες, μελανούρια και σκάρους. Πιο ανοικτά τα νερά βαθαίνουν και οι μαύρες σιλουέτες των ροφών κάνουν την παρουσία τους καθώς και λίγες συναγρίδες. Σε περίπτωση που αποφασίσεται να ψαρέψετε στα ανοικτά του νησιού προσοχή στα ρεύματα που είναι κατά περιόδους ισχυρά και στη παρουσία σκαφών. Η παρουσία ζευγαριού και σημαδούρας, απαραίτητη! Κολυμπώντας δυτικά πλησιάζουμε προς το φάρο του νησιού. Για την ιστορία, ο φάρος κτίστηκε το 1922 εξαιτίας των πολλών ναυαγίων στη περιοχή και ήταν ορατό το φως του μέχρι και 40 μίλια μακριά. Σταμάτησε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου όταν καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Από αυτό το σημείο και προχωρώντας βόρεια του νησιού ο βυθός συνεχίζει την φανταστική του μορφολογία με μεγάλα μονόπετρα και σχισμές. Οι λίγοι δύσκολοι ροφοί και οι σαργοί, αστακοί στα ρηχά προσφέρουν συγκινήσεις για κάθε ψαροκυνηγό. Συνεχίζοντας προς τον κάβο Λέοντος ο βυθός είναι ομαλός που καταλήγει σε αποχή. Φτάνοντας στον κάβο το υποθαλάσσιο τοπίο αγριεύει και η συνάντηση με κάποιο ροφό γίνεται πολύ πιθανή. Στον κάβο υπάρχει ένας ύφαλος που χρειάζεται μεγάλη προσοχή εάν κινήστε με σκάφος καθώς απέχει λίγο από την επιφάνεια του νερού.
Γυρίζοντας πίσω στο Ελαφονήσι και με πορεία τα Ανατολικά,  βυθός είναι ρηχός με μεγάλα κομμάτια άμμου μέχρι τον Αγ.Γιάννη. Από ‘κει και μέχρι τον κάβο του Κριού το μέρος είναι γεμάτο τεράστιες πέτρες κάνοντας όμως δύσκολο το ψάρεμα στην τρύπα. Στην αρχή του κάβου υπάρχουν 1-2 ξενέρια που κατά καιρούς φιλοξενούν γύρω τους σαργούς σ’αφθονία. Κολυμπώντας τον κάβο του Κριού καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτό το μέρος θεωρούνταν παλιά ένας από τους καλύτερους ψαρότοπους της Κρήτης. Κοφτά νερά με σκαλοπάτια, μονόπετρα, κατρακύλια…το μέρος έχει τα πάντα. Τα πάντα εκτός από ψάρια! Προσωπικά έχω ψαρέψει το κομμάτι 2-3 φορές και από κίνηση σχεδόν τίποτα. Μπορεί να ήταν τυχαίο δεν ξέρω, πάντως δεν χάνει κανείς τίποτα να δοκιμάσει.
Κάποιες πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες. Σκάφος πεφτεί στο Ελαφονήσι από την αμμουδιά, ενώ στη Χρυσοσκαλίτισα κοντά στο εκκλησάκι Σταυρός υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι με γλύστρα για μικρά σκάφη. Όσο αφορά την διαμονή και διατροφή, στην Χρυσοσκαλίτισα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και στο Ελαφονήσι, καντίνες. Ευτυχώς η περιοχή διατηρεί ακόμη και σήμερα την φυσική της ομορφιά. Εάν θέλετε να συνδυάσετε  ψάρεμα με κοσμοπολίτικη ζωή…ατυχήσατε! Εδώ το νερό για μπάνιο είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια. Ο νοών νοείτο. Εάν είστε από τους τυχερούς και διαθέτετε σκάφος μια εναλλακτική λύση είναι η παραμονή σας στη Παλαιόχωρα ένα τουριστικό θέρετρο με λιμάνι λίγα ναυτικά μίλια από το Ελαφονήσι.
Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που βρέθηκα στο Ελαφονήσι  πριν από πολλά χρόνια. Νέος σε ηλικία τότε είχα ενθουσιαστεί από την ποσότητα των ψαριών. Η ψαροβελόνα μου γέμιζε από κάθε λογής ψάρι και μάλιστα σε πολύ ρηχά νερά. Δεν είχα λόγο να ανοιχτώ πιο βαθιά. Σταματούσα το ψάρεμα κουρασμένος από το όπλισμα του όπλου!
Τα χρόνια πέρασαν και η μαγική εικόνα εκείνης της εποχής έχει περάσει ανεπιστρεπτή. Παρόλα αυτά όμως το Ελαφονήσι εξακολουθεί να παραμένει ένας αξιόλογος ψαρότοπος. Τα θηράματα έχουν γίνει αρκετά επιφυλακτικά και μόνο στη παρουσία της μαύρης φιγούρας, τρέχουν να κρυφτούν στα πιο απρόσιτα μέρη. Οι δαιδαλώδεις πέτρες και οι βαθειές πλάκες αποτελούν ιδανικά κρυσφήγετα. Η επιτυχία του ψαρέματος σήμερα κρίνεται από λίγες βολές. Η σωστή τεχνική και ο προσεγμένος εξοπλισμός δεν θα σας αφήσουν παραπονούμενους από ένα τέτοιο μέρος.