E-mail: info@kollias.eu

Ψαρότοποι Κρήτης : Κίσαμος

kollias12  Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων δυτικά των Χανίων βρίσκεται η περιοχή του Κισσάμου. Ένα σημείο σταθμός στις περιπλανήσεις μας στη Δυτική Κρήτη. Τοποθεσίες όπως η Γραμβούσα, τα Φαλάσαρνα, η Παλαιόχωρα και το Ελαφονήσι στα νότια του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμες για μονοήμερες εκδρομές και ψαρευτικές συγκινήσεις.
   Το Καστέλι ή Κίσσαμος βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Κισσάμου, που αν και λιμάνι της Πολυρρηνίας, υπήρξε αυτόνομη και ανεξάρτητη πόλη με τα δικά της νομίσματα. Ο Κίσαμος άνθησε ιδιαίτερα στη Ρωμαική περίοδο και στη Βυζαντινή έγινε έδρα επισκόπου που περιήλθε αργότερα στην καθολική εκκλησία. Οι Βενετοί έχτισαν εδώ ένα φρούριο που χρησιμοποιήθηκε στις μετέπειτα εξεγέρσεις των Κρητικών κατά των Τούρκων.
   Ο κόλπος του Κισσάμου είναι ένας ανοικτός κόλπος, επιρρεπής στα καιρικά φαινόμενα της Κρήτης και ιδιαίτερα στα καλοκαιρινά μελτέμια. Δυτικά του βρίσκεται το ακρωτήρι της Γραμβούσας με δύο μικρά νησάκια την Ήμερη και την Άγρια Γραμβούσα. Γύρω από τα νησάκια τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ιδανικά για κάθε ψαροκυνηγό. Στους βυθούς τους ο κυνηγός θα συναντήσει κάθε λογής ψάρια όπως σαργούς, σηκιούς, μαυρόψαρα και πελαγίσια. Για τους έμπειρους κυνηγούς, βορειοδυτικά της Άγριας Γραμβούσας είναι η ξέρα Κοκκάλα. Μια ξέρα με κεφάλι γύρω στα 20 μέτρα, γνωστή για τις ποσότητες σε συναγρίδες και στείρες. Εκεί το καρτέρι είναι η νούμερο ένα τεχνική για μια πετυχημένη ψαριά.
   Ανατολικά του κόλπου Κισσάμου είναι το ακρωτήρι Σπάθα. Όλη η διαδρομή μέχρι εκεί σου προκαλεί δέος. Κοφτά πανύψηλα βράχια και ένας βυθός γεμάτος μονόπετρα. Δε θα ξεχάσω ψαριές που έγιναν σ’ αυτή τη περιοχή πριν από μερικά χρόνια. Μεγάλα μαγιάτικα, βραχωμένες τσιπούρες, κοπάδια από σαργούς στα ρηχά και ήρεμοι ροφοί στριμωγμένοι δύο ή και τρεις κάτω από μεγάλες πέτρες. Δυστυχώς αυτές οι εικόνες ανήκουν στο παρελθόν… Στα τελευταία μου ψαρέματα στην περιοχή ο βυθός είναι πολύ διαφορετικός. Οι σαργοί έχουν λιγοστέψει, οι σηκιοί έχουν εξαφανιστεί ενώ μαυρόψαρα έχουν μείνει λίγα, στις βαθιές αποχές του κομματιού. Η υπεραλιεία και κυρίως η ‘’μπουκάλα’’, έχουν κάνει και εδώ αισθητή την παρουσία τους.
   Γυρνώντας στον Κίσσαμο και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι βρίσκεται μια μεγάλη ξέρα, εύκολα ορατή από σκάφος. Στο ρηχό της κομμάτι θα συναντήσουμε μικρούς ροφούς, σηκιούς και πολλές μικρές στείρες. Στα βαθιά υπάρχουν μεγάλοι ροφοί με δύσκολα όμως θαλάμια.
   Στο δυτικό μέρος της Κρήτης βρίσκονται τα Φαλάσαρνα. Ένα πανέμορφο μέρος με ρηχά αλλά κρύα νερά και καθαρές παραλίες. Έξω από το λιμανάκι ο βυθός είναι ρηχός, απλωτός και βραχώδεις. Ο παράδεισος του αρχάριου κυνηγού! Σαργοί και μικροί ροφοί κάνουν συχνά την εμφάνιση τους σ΄ένα βυθό γεμάτο με σχισμές και μεγάλες πλάκες. Προχωρώντας νότια τα νερά βαθαίνουν και το μέρος απαιτεί εμπειρία και πνευμόνια. Σκαλοπάτια και μεγάλα μονόπετρα στα βαθιά συνθέτουν ένα υπέροχο βυθό που κρύβει εκπλήξεις. Ανοικτά από την παραλία Σφηνάρι υπάρχει μια ξέρα με βάθη από 21 εως 27 μέτρα με μαυρόψαρα και συναγρίδες.
   Ο Κίσσαμος διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες , ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ υπάρχουν και 2 - 3 οργανωμένα campings. Στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, ουζερί και καφετέριες. Στις αρχές Αυγούστου γίνεται γιορτή κρασιού και τον ίδιο μήνα γιορτάζεται η επέτειος της κατάληψης του οχυρού της Γραμβούσας από τους Κρητικούς το 1825. Από το λιμάνι εκτελούνται δρομολόγια πλοίων για Αντικύθηρα, Κύθηρα και Πελοπόννησο. Όταν το επιτρέπει ο καιρός γίνονται εκδρομές στο νησάκι ήμερη Γραμβούσα, με θαυμάσια αμμουδιά, αλμυρίκια και πηγάδια με πόσιμο νερό. Απέναντι είναι το λιμανάκι Μπάλος του ακρωτηρίου Γραμβούσα με οδική πρόσβαση από το βουνό και μονοπάτι. Σκάφος μπορείτε να ρίξετε από το λιμάνι του Κισσάμου και από τα Φαλάσαρνα.     
   Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ψαρεύοντας όλα αυτά τα μέρη είναι ότι οι παράνομες δραστηριότητες έχουν κάνει μεγάλη ζημιά και η κατάσταση δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμη. Οι φιλότιμες προσπάθειες των λιμενικών αρχών της περιοχής δεν είναι αρκετές χωρίς τα τεχνικά μέσα. Η έλλειψη πλωτού μέσου είναι παραπάνω από εμφανής και ο κλεφτοπόλεμος - που καλά κρατεί- γέρνει την πλάστιγγα στο μέρος των παρανόμων…