E-mail: info@kollias.eu

Ψαρότοποι Κρήτης: Αγ.Πελαγία - Λυγαριά

kollias3 Ένας κοντινός προορισμός από το Ηράκλειο – μόλις 20 χιλιόμετρα – είναι η περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Ένα τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει την ηρεμία με την νυχτερινή ζωή, ενώ διαθέτει καταδυτικά κέντρα για τους λάτρεις της κατάδυσης και αρκετούς ψαρότοπους για τους μυημένους στο ψάρεμα.
  Η περιήγηση στους ψαρότοπους της περιοχής ξεκινά ανατολικά της Αγία Πελαγίας, από την παραλία της Παναγιάς. Το κομμάτι μέχρι τον κάβο έχει ρηχά νερά χωρίς ενδιαφέρον για τον κυνηγό που ψάχνει για μαυρόψαρα και σαργούς. Αποτελεί όμως μια καλή επιλογή για εκείνους που κυνηγούν χταπόδια καθώς το μέρος, προστατευμένο από Β-Δ ανέμους που χτυπούν συχνά την περιοχή , είναι το ιδανικό κρυσφύγετο για αυτά. Πλησιάζοντας τον κάβο, το σκηνικό αλλάζει. Τα νερά βαθαίνουν ομαλά και η μορφολογία του βυθού όμορφη με μονόπετρα και κατρακύλια στην αποχή των 16-18 μέτρων. Εκεί θα δούμε λίγους και πονηρεμένους ροφούς, καμιά μεγάλη συναγρίδα και κατά εποχές μεγάλα κοπάδια σαργών, που όμως δύσκολα βραχώνουν. Ανοιχτά από τον κάβο και σε βάθος 25-30 μέτρα υπάρχουν ξεκομμένες πέτρες που φιλοξενούν σφυρίδες και πίγγες. Μετά τον κάβο της Παναγιάς είναι ο κόλπος με τους “κοκκινόβραχους”. Εδώ - εξαιτίας των ρηχών νερών και της δυσκολίας ανανέωσης των ψαριών από τα βαθιά - εκτός από λίγους σαργούς στις ρίζες των δύο βράχων δεν θα συναντήσουμε κάτι άλλο αξιόλογο.
 Αριστερά του κόλπου αρχίζει ο κάβος της Tρυπητής. Ο αγαπημένος μου κάβος! Μορφολογία φανταστική… Διάσπαρτα μονόπετρα και αποχή στα 25 - 28 μέτρα. Μόνιμοι κάτοικοι οι σαργοί, οι πίγγες, οι συναγρίδες, οι ροφοί. Ειδικά οι τελευταίοι με δείκτη δυσκολίας υψηλό. Το παράνομο ψάρεμα αλλά και η συχνή διέλευση μαύρων φιγούρων στην επιφάνεια, τους έχει κάνει ιδιαίτερα καχύποπτους. Εποχιακά θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με πελαγίσια ψάρια όπως, μαγιάτικα και λούτσους. Αφού περάσουμε το καβογύρισμα, τα θηράματα λιγοστεύούν με λίγους ροφούς στην αποχή, δύσκολους σαργούς στα κατρακύλια και περαστικά κοπάδια τσιπούρων.
 Φτάνοντας στον κόλπο του Mαδέ, θα αντικρίσουμε στα αριστερά του, δύο νησάκια. Μπροστά από το δεύτερο και με καρτέρι θα βρεθούμε πρόσωπο με “φαφούτηδες” σαργούς, συναγρίδες ή κάνα περαστικό μαγιάτικο. 100 μέτρα περίπου από το νησάκι, κάνει ύφαλο με κεφάλι στα 27 μέτρα, με λίγες συναγρίδες και μικρές στήρες.
  Η περιοχή μέχρι τον βράχο Μονοναύτη στην Αγία Πελαγία, δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τα νερά είναι ρηχά και πολύ γρήγορα ο βυθός πέφτει στην αποχή. Γύρω από τον βράχο, μερικοί ροφοί με doctora, συναγρίδες και εποχιακά, μεγάλα μαγιάτικα.
  Από το βράχο “Μονοναύτη”, και μέχρι τον όρμο Αλυκή ή Αγγελόβλακο, ο βυθός είναι γεμάτος μονόπετρα και κατρακύλια. Τα ψάρια λιγοστά χωρίς να είναι απίθανη η συνάντηση με κάποιο ψάρι που έχει έρθει από τα βαθιά. Ανοικτά από την στεριά υπάρχουν κάνα δύο σηκώματα με συναγρίδες, μικρά ροφάκια και πίγγες. Φτάνοντας στην Αλυκή αντικρύζουμε ένα ανοικτό όρμο εκτεθημένο στα καιρικά φαινόμενα της Κρήτης. Λίγες φορές η ορατότητα ξεπερνά τα είκοσι μέτρα. Ροφοί, σαργοί, στήρες και συναγρίδες δίνουν την ευκαιρία στον κυνηγό για μια αξιόλογη ψαριά. Ο βυθός βαθαίνει ομαλά και η τεχνικές που θα ακολουθήσουμε συνήθως είναι το πλανάρισμα και το καρτέρι. Το κομμάτι αριστερά του κόλπου και μέχρι το ακρωτήρι “Σταυρός”, είναι βαθύ στη ζώνη των 30-35 μέτρων. Στα βαθιά θα συναντήσουμε μαυρόψαρα, ενώ ορισμένες εποχές στα ρηχά κοντά στα βράχια της ακτής, κολοχτύπες.
   Πλησιάζοντας το ακρωτήρι Σταυρός, καταλαβαίνει κανείς γιατί θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους ψαρότοπους. Δεν συνιστάται για άπειρους κυνηγούς, ενώ και οι έμπειροι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο βυθός κάνει σκαλοπάτια που πολύ γρήγορα καταλήγουν στο χάος και το ρεύμα τις περισσότερες μέρες είναι ισχυρό. Αρχές Ιούνη κυρίως, εμφανίζονται μεγάλα μαγιάτικα ενώ επί μονίμου βάσεως υπάρχουν αρκετές συναγρίδες. Ο βαρκάρης σε κοντινή απόσταση από μας για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να μας παράσχει κάθε βοήθεια αν χρειαστούμε και ο δεύτερος  και σημαντικότερος, να έχει το νου του μη πέσει κάνας δυναμίτης στο κεφάλι μας! Τα μεγάλα μαγιάτικα, δεν είναι δέλεαρ μόνο για μας αλλά και για μερικούς ανεγκέφαλους που κρυμμένοι στα βράχια, δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή προς το να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους.
  Πληροφορίες- Στοιχεία
  Στην Αγία Πελαγία και στη Λυγαριά υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία - για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι - και ταβέρνες. Οι παραλίες είναι καθαρές, οργανωμένες, με το πλεονέκτημα ότι είναι προστατευμένες από τα καλοκαιρινά μελτέμια.
   Σκάφος μπορείτε να ρίξετε από το Φόδελε στα αριστερά του ακρωτηρίου ‘’Σταυρός’’, από τα Λινοπεράματα που διαθέτουν λιμάνι με μεγάλη γλύστρα ή από τη Λυγαριά εάν διαθέτετε μικρό σκάφος.
   Η μείωση των ψαριών έχει γίνει  σίγουρα αισθητή και στην Κρήτη. Ο άλλοτε παράδεισος σε υποθαλάσσια ζωή τείνει να ακολουθήσει την μοίρα άλλων περιοχών της Ελλάδας. Οι κοντινοί ψαρότοποι από το Ηράκλειο μπορεί να μη βρίθουν από ζωή, προσφέρουν όμως ακόμη και σήμερα συγκινήσεις…